Horizon Jeugdzorg en Onderwijs
  • Ons aanbod
  • Aanmelden
  • Blogs
  • Ervaringen
  • Over Horizon
Home › Veelgestelde Vragen

Veelgestelde Vragen

Academie

Waarvoor kan ik bij Horizon terecht?

Horizon behandeld, begeleidt en onderwijst jeugdigen en gezinnen met ernstige, complexe problemen. Hier kunt u meer lezen over het aanbod van Horizon.

Wat houdt de training Breinbegeleiding in?

Het brein is een belangrijk instrument om tot gedragsverandering te komen. Deze training biedt een heldere inleiding op de werking van het brein in relatie tot leren en gedrag. De training vertrekt vanuit het perspectief dat als je weet wat het brein nodig heeft, je het brein kan stimuleren tot gedragsverandering.
In de training worden de beginselen van de werking van de hersenen, hormonen en het lerende of beïnvloedbare brein met elkaar verbonden. Er wordt gekeken naar wat de mogelijke positieve en negatieve effecten van deze processen zijn en hoe je hierop invloed kan uitoefenen. Vanuit de gedachte dat optimaal leren alleen wordt bereikt door een veilig brein krijg je een overzicht van verschillende technieken die de je als professional kan inzetten om de werkrelatie met de cliënt te verbeteren.
Je krijgt daarnaast tools aangereikt om de cliënt te stimuleren en te motiveren tot leren, zodat deze de gedragsverandering kan doormaken en aangeboden handvatten proactief kan inzetten.

  • Tijdens de training zullen we op de volgende onderwerpen ingaan:
  • Hoe het brein is opgebouwd en de werking en ontwikkeling van de verschillende delen
  • Invloed en ontstaan van de vier basale emoties
  • De behoeftes van het brein om goed te kunnen functioneren
  • Mindfulness
  • Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP)
  • Wat is een goede mindset en hoe stimuleer je die?

Lees hier meer over op de pagina breinbegeleiding.

En dit zo voor iedere training:
Gedoe op tafel
Gedragsbeïnvloeding
Gezamenlijk gezag
Internet en Opvoeden
Krachtige verbindingen maken
Motiveren tot gedragsverandering
Narratieve systeeminterventies
Oplossingsgericht zijn
Oplossingsgericht zijn verdieping
Persoonlijk meesterschap basis
Persoonlijk meesterschap verdieping
Seksualiteit & intimiteit
Signs of safety
Systeem in zicht!
Werken met vlaggensysteem

Ambulante zorg

Hoe kan ik aanmelden bij Horizon?

Als u wilt aanmelden voor behandeling, speciaal onderwijs, ondersteuning en/of begeleiding kunt u contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800- 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder. Daarnaast kunt u hier meer informatie over aanmelden/verwijzen vinden.

Hoe kan ik doorverwijzen / aanmelden?

Heeft een jeugdige met complexe gedragsproblemen specialistische hulp nodig, dan kunt u als verwijzer direct contact opnemen met Horizon. Wij hebben afspraken gemaakt over bekostiging van de zorg met alle gemeenten. Dit betekent dat wij altijd passende hulp kunnen bieden, ongeacht waar het kind woont. Meer informatie over aanmelden of doorverwijzen kunt u hier vinden.

Ondersteuning voor verwijzers via OZO

Heeft u als verwijzer vragen over specialistische zorg binnen uw gemeente? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Mijn kind is doorverwezen naar Horizon, wat nu?

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing in 2015, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Waar kan ik meer informatie over Ambulante zorg vinden?

Meer over ons Ambulante zorgaanbod leest u hier.

Waarom kiezen voor ambulante zorg?

Ambulante zorg in de eigen omgeving kan net dat zetje in de rug zijn om ervoor te zorgen dat het thuis of op school goed gaat. Denk aan gezagsproblemen binnen het gezin, waardoor ouders de opvoeding niet aankunnen. Juist door met het hele gezin aan de slag te gaan in hun eigen omgeving, zorg je ervoor dat ouders en hun kinderen na ambulante inzet zelfstandig verder kunnen. Dit is ook het geval op school. Door ambulante onderwijshulp op school krijgen leerlingen, docenten en ouders weer lucht omdat het gedrag in de klas weer hanteerbaar wordt. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu.

 

Waarvoor kan ik bij Horizon terecht?

Horizon behandeld, begeleidt en onderwijst jeugdigen en gezinnen met ernstige, complexe problemen. Hier kunt u meer lezen over het aanbod van Horizon.

Wat betekent de transitie voor jeugdigen binnen Horizon?

Heeft uw kind op dit moment zorg of onderwijs op één van de locaties van Horizon, krijgt uw kind aanvullende zorg op school, of zorgt u voor een pleegkind via Horizon? Dan loopt in 2015 de zorg of het onderwijs gewoon door zoals met u is afgesproken. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu.

Wat is adoptiehulpverlening?

Adoptiehulpverlening is specifieke ondersteuning van een gezin met opvoedvragen of gedragsproblemen bij de geadopteerde jeugdige(n).

Samen met de adoptieouders maakt de gezinsbege­leider op basis van gesprekken een behandelplan. Het adoptiegezin wordt begeleid om via coachende en therapeutische gesprekken de door henzelf gestelde doelen te bereiken. Indien nodig kunnen gezins- of familieleden ook aansluiten bij de gesprekken en is er overleg met bijvoorbeeld kinderopvang, school of an­dere hulpverleners.

Vroege verlieservaringen van het kind, wisseling van leefsituatie, verwaarlozing en/of traumatische ervarin­gen zijn belangrijke thema’s in de gesprekken met de adoptieouders. De invloed van de verschillende thema’s op het gedrag en de beleving van de jeugdige staat hierbij centraal.

Mogelijk is er sprake van een ontwikkelingsachterstand, hechtingsproblematiek en/of kind-eigen problematiek die het gehele gezin beïnvloedt. Inzicht in deze thema’s versterkt de kennis over de jeugdige en bevordert de vaardigheden van adoptieouders. Een gezinsbegeleider is ongeveer 6 – 9 maanden betrokken bij het gezin.

Wat is Ambulante jeugdzorg?

Ambulante zorg is gericht op gezinnen met kinderen, die problemen hebben zoals spijbelen, ruzie met ouders of een lichte depressiviteit. De hulp wordt thuis of op school geboden. Het thuiswonende kind (tot 18 jaar) kan naar de eigen school of het werk, en heeft periodiek een afspraak met een jeugdhulpinstelling. Bij ambulante jeugdzorg worden ook de overige gezinsleden bij de behandeling betrokken.

Op deze pagina kun je alles vinden over Ambulante jeugdzorg.

Wat is een gezinsopname?

Een gezinsopname is een behandeling waaraan het hele gezin deelneemt. Een gezinsopname wordt vaak ingezet om de uithuisplaatsing van 1 of meerdere jeugdigen binnen het gezin te voorkomen. Het gezin wordt buiten de eigen leefomgeving begeleid. Weg van huis en van de vaste rituelen. Een andere omgeving kan een goede aanjager zijn van het veranderproces. Met de gezinsopname worden de relaties en communicatie binnen het gezin bloot gelegd om deze daar waar nodig te verbeteren. Op deze manier ontstaat er ruimte voor de ontwikkeling van de individuele gezinsleden.

Wilt u meer weten over gezinsopname? In de horizon factsheet over gezinsopname leest u er alles over. U kunt ook contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800-45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder

Wat is een trainingshuis?

Met het Trainingshuis biedt Horizon jeugdigen boven de 16 jaar met ernstige gedragsproblemen een extra stap tussen gesloten en open jeugdzorg. Zij bereiden zich tijdens een individueel ontwikkeltraject van maximaal 9 maanden voor op hun toekomst. Het Trainingshuis staat op locatie Rijnhove in Alphen aan den Rijn.
Meer lezen over het trainingshuis

Wat is gezinsbegeleiding?

begeleiding voor gezinnen in hun eigen leefomgeving, met als doel de pedagogische vaardigheden van ouders te versterken en de (gezags)verhoudingen te herstellen.
Meer lezen over gezinsbegeleiding.

Wat is MDFT?

Multi Dimensionele Familie Therapie. gezinsbehandeling voor jeugdigen met gedragsproblemen en middelengebruik.

Lees hier meer over in de factsheet MDFT

Wat is omgangshuis?

onder begeleiding van een professional de omgang tussen één of meerdere kinderen en ouder(s) organiseren
Lees hier meer over in de factsheet omgangshuis.

Wat is OZO?

OZO: dé voordeur voor advies, ondersteuning en trajecten van Horizon

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Wat is PEL?

Project Ervarend Leren met : Meerdaagse looptochten; Weekendactiviteiten; Zomerkampen; Zelfstandigheidstraining in Frankrijk
Lees hier meer over in de factsheet PEL.

Wat is Systeemcoaching?

coaching voor gezinnen, gericht op het bloot leggen van de verhoudingen en communicatiepatronen. Met als doel nieuwe, effectievere patronen aan te leren en de gezagsverhoudingen te herstellen.
Lees hier meer over in de factsheet systeemcoaching.

Wat is weekendopname?

Een avontuurlijk weekend waarin jeugdigen aan de slag gaan met hun toekomst
Lees hier meer over in de factsheet weekendopname.

Wat zijn projectgezinnen?

Soms kunnen jeugdigen niet in een pleeggezin geplaatst worden, omdat hun gedragsproblemen te complex zijn. Maar jeugdigen hebben vaak wel behoefte aan een gezinssituatie en opvoeding door dezelfde volwassene(n). Een projectgezin biedt dan uitkomst. Dit is een tussenvorm van jeugdzorg, tussen een pleeggezin en een leefgroep.
Meer lezen over projectgezinnen

Gedachtegoed

Waar kan ik meer informatie over het regisseur van je eigen bestaan vinden?

Lees hier informatie over het gedachtegoed van Horizon: Regisseur van je eigen bestaan.

Jeugdzorg

Betaalt een ouder zonder gezag ouderbijdrage?

Nee, in de folder van het CAK over de Ouderbijdrage Jeugdwet, vindt u meer informatie. Bij punt 6 staat er dat een ouder zonder gezag geen ouderbijdrage hoeft te betalen. De gemeente levert de gegevens aan het CAK voor de inning van de ouderbijdrage. Volgens de folder moet de ouder zelf aan de gemeente doorgeven dat hij/zij geen gezag meer heeft.

Hoe kan ik aanmelden bij Horizon?

Als u wilt aanmelden voor behandeling, speciaal onderwijs, ondersteuning en/of begeleiding kunt u contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800- 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder. Daarnaast kunt u hier meer informatie over aanmelden/verwijzen vinden.

Hoe kan ik doorverwijzen / aanmelden?

Heeft een jeugdige met complexe gedragsproblemen specialistische hulp nodig, dan kunt u als verwijzer direct contact opnemen met Horizon. Wij hebben afspraken gemaakt over bekostiging van de zorg met alle gemeenten. Dit betekent dat wij altijd passende hulp kunnen bieden, ongeacht waar het kind woont. Meer informatie over aanmelden of doorverwijzen kunt u hier vinden.

Ondersteuning voor verwijzers via OZO

Heeft u als verwijzer vragen over specialistische zorg binnen uw gemeente? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Mijn kind is doorverwezen naar Horizon, wat nu?

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing in 2015, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Mijn partner en ik zijn gescheiden en wonen niet in dezelfde gemeente, waar kan ik terecht voor hulp voor mijn kind?

U kunt voor hulpvragen terecht in de gemeente waar de ouder met het ouderlijk gezag woont. Het woonadres van de ouder met het gezag is leidend. Als gescheiden ouders in verschillende gemeenten wonen en uw kind bij beide ouders woont, moet u als ouders bepalen wat als hoofdverblijf wordt aangewezen. Ook een rechter kan bij de scheidingsuitspraak het hoofdverblijf bepalen.

Waar kan ik meer informatie over Ambulante zorg vinden?

Meer over ons Ambulante zorgaanbod leest u hier.

Waar kan ik meer informatie over de locatie vinden?

Hier kunt u alle locaties van Horizon vinden.

Waar kan ik meer informatie over jeugdzorg vinden?

Op deze pagina kun je alles vinden over jeugdzorg.

Waar kan ik terecht in crisissituaties?

Dan kunt u contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800- 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Waarvoor kan ik bij Horizon terecht?

Horizon behandeld, begeleidt en onderwijst jeugdigen en gezinnen met ernstige, complexe problemen. Hier kunt u meer lezen over het aanbod van Horizon.

Wat betekent de transitie voor jeugdigen binnen Horizon?

Heeft uw kind op dit moment zorg of onderwijs op één van de locaties van Horizon, krijgt uw kind aanvullende zorg op school, of zorgt u voor een pleegkind via Horizon? Dan loopt in 2015 de zorg of het onderwijs gewoon door zoals met u is afgesproken. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu.

Wat doet het jeugdteam of sociaal (wijk)team?

Elke gemeente heeft een team dat jeugdhulp biedt. Dit team bestaat uit medewerkers die hulp verlenen op het gebied van opgroeien en opvoeden, op het gebied van geestelijke gezondheidszorg of een verstandelijke beperking. Als het team niet in staat is zelf de benodigde hulp te bieden aan een kind of gezin, wordt specialistische hulp van bijvoorbeeld Horizon ingeschakeld. Gezinnen met meerdere hulpvragen krijgen binnen het team één vast aanspreekpunt, volgens het principe één gezin, één plan, één begeleider. Het gezin maakt samen met deze begeleider een plan voor de meest passende jeugdhulp. Als dat nodig is voor de uitvoering van het plan, kan de begeleider besluiten één of meerdere extra andere hulpverleners in te schakelen. Als niet duidelijk is wat er precies moet gebeuren, kan de begeleider advies vragen aan een diagnostiekteam.

 

Wat is Ambulante jeugdzorg?

Ambulante zorg is gericht op gezinnen met kinderen, die problemen hebben zoals spijbelen, ruzie met ouders of een lichte depressiviteit. De hulp wordt thuis of op school geboden. Het thuiswonende kind (tot 18 jaar) kan naar de eigen school of het werk, en heeft periodiek een afspraak met een jeugdhulpinstelling. Bij ambulante jeugdzorg worden ook de overige gezinsleden bij de behandeling betrokken.

Op deze pagina kun je alles vinden over Ambulante jeugdzorg.

Wat is gesloten jeugdzorg?

Op deze pagina kun je alles vinden over gesloten jeugdzorg.

Wat is Open jeugdzorg?

Op deze pagina kun je alles vinden over open jeugdzorg.

Wat is OZO?

OZO: dé voordeur voor advies, ondersteuning en trajecten van Horizon

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Wat zijn sidekicks?

Sidekicks zijn vrijwilligers die zich via Horizon inzetten voor jeugdigen tussen de 6 en 18 jaar die in een jeugdzorginstelling of bij een pleeggezin in behandeling zijn. Bijvoorbeeld door hen te begeleiden bij praktische zaken, af en toe iets leuks met hen te doen of op andere belangrijke momenten voor hen klaar te staan.

Wilt u meer weten over sidekicks voor jeugdigen? Of wilt u uw gezin graag aanmelden? In de Horizon factsheet over Sidekicks leest u er alles over. U kunt ook contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800-45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Pleegzorg

De situatie in het gezin van mijn dochter is niet in orde. Kan ik pleegouder worden?

Wanneer u overweegt om pleegouder van uw kleinkind te worden, kunt u contact opnemen met de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de toegang tot jeugdhulp en voor pleegzorg. Als de gemeente oordeelt dat pleegzorg de gewenste oplossing is, kunt u doorverwezen worden naar Horizon. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

Hoe gaat de screening van netwerkpleegzorg?

Wanneer iemand voor het kind van een bekende zorgt, is men niet automatisch erkend pleegouder. Horizon voert een netwerkscreening uit, om te toetsen of een gezin geschikt is als pleeggezin. De situatie van het aspirant pleeggezin wordt grondig bekeken. De screening ziet er als volgt uit: (link naar de basisvoorwaarden voor netwerkpleegzorg)

Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Pleegzorg, tel: 0172-448800, email: ozo.pleegzorg@horizon.eu. Of kijk voor meer informatie op http://www.horizon.eu/aanmelden-en-verwijzen-bij-horizon/

Heeft u klachten? We doen er alles aan om samen tot een goede oplossing te komen. Hier vindt u onze klachtenregeling www.horizon.eu/klachten

Hoe gaat de screening van netwerkpleegzorg?

Wanneer iemand voor het kind van een bekende zorgt, is men niet automatisch erkend pleegouder. Horizon voert een netwerkscreening uit, om te toetsen of een gezin geschikt is als pleeggezin. De situatie van het aspirant pleeggezin wordt grondig bekeken. De screening ziet er als volgt uit: basisvoorwaarden voor netwerkpleegzorg.

Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Pleegzorg, tel: 0172-448800, email: ozo.pleegzorg@horizon.eu. Of kijk voor meer informatie op aanmelden&verwijzen.

Heeft u klachten? We doen er alles aan om samen tot een goede oplossing te komen. Hier vindt u onze klachtenregeling.

Hoe kan ik aanmelden bij Horizon?

Als u wilt aanmelden voor behandeling, speciaal onderwijs, ondersteuning en/of begeleiding kunt u contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800- 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder. Daarnaast kunt u hier meer informatie over aanmelden/verwijzen vinden.

Hoe kan ik doorverwijzen / aanmelden?

Heeft een jeugdige met complexe gedragsproblemen specialistische hulp nodig, dan kunt u als verwijzer direct contact opnemen met Horizon. Wij hebben afspraken gemaakt over bekostiging van de zorg met alle gemeenten. Dit betekent dat wij altijd passende hulp kunnen bieden, ongeacht waar het kind woont. Meer informatie over aanmelden of doorverwijzen kunt u hier vinden.

Ondersteuning voor verwijzers via OZO

Heeft u als verwijzer vragen over specialistische zorg binnen uw gemeente? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Hoe kan ik pleegouder worden?

Er zijn vele vormen van pleegzorg. Om in aanmerking te komen voor pleegouderschap, doorloopt u het programma voor aspirant pleegouders. Als u deze succesvol heeft afgerond, komt u in aanmerking om pleegouder te worden. Welke vorm het beste bij uw situatie past, bepaalt u - in overleg met de begeleider(s) - tijdens het voorbereidings- en selectieprogramma. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

 

Hoe verloopt de aanmelding bij netwerkpleegzorg?

In vrijwillige zaken is de gemeente verantwoordelijk voor de toegang tot de jeugdhulp en daarmee ook tot de pleegzorg. De gemeente gaat met alle betrokkenen in gesprek om te bespreken of netwerkpleegzorg de beste oplossing is voor het kind en of alle betrokkenen daar achter staan. Indien dit het geval is, dan verzoekt de gemeente Horizon om een netwerkscreening uit te voeren. Wanneer een kind onder toezicht staat of er sprake is van een voogdijmaatregel, dan kan de Jeugdbescherming dit aan Horizon verzoeken.

Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Pleegzorg, tel: 0172-448800, email: ozo.pleegzorg@horizon.eu. Of kijk voor meer informatie op aanmelden & verwijzen.

Heeft u klachten? We doen er alles aan om samen tot een goede oplossing te komen. Hier vindt u onze klachtenregeling.

Hoe wordt een kind een pleegkind?

Een kind wordt niet zomaar uit huis geplaatst. Als pleegzorg nodig is, is er altijd iets ernstigs aan de hand. Het initiatief voor de beslissing om een kind bij pleegouders te plaatsen, ligt soms bij de ouders. Daarnaast heeft de kinderrechter, vaak op advies van de jeugdbescherming, de bevoegdheid om een kind uit huis te plaatsen en te kiezen voor pleegzorg. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

Kan ik als alleenstaande pleegouder worden?

Ook een alleenstaande kan pleegouder worden. Er zijn vele vormen van pleegzorg. Welke vorm het beste bij uw situatie past, bepaalt u in overleg met onze medewerkers. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

Kan ik pleegouder worden zonder dat ik daarvoor de financiële ruimte heb?

Uitgangspunt voor pleegouders is dat zij een kind structuur, warmte en veiligheid kunnen bieden. Daarnaast moeten pleegouders voldoen aan een aantal voorwaarden. Voor de verzorging ontvangen pleegouders een onkostenvergoeding. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

Mag een pleegkind ook naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang?

Dat verschilt per kind. Met uw pleegzorgbegeleider kunt u de mogelijkheden voor uw pleegkind vooraf bespreken. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

Mijn kind is doorverwezen naar Horizon, wat nu?

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing in 2015, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Mijn partner en ik werken allebei kunnen wij pleegouder worden?

Of het mogelijk is werk en pleegzorg te combineren hangt af van de vorm van pleegzorg waarvoor u kiest. Bij weekend- en vakantieopvang is het meestal geen probleem dat beide pleegouders werken. Bij schoolgaande kinderen is het mogelijk te werken tijdens schooltijden. In sommige gevallen is bij een langdurende plaatsing kinderopvang beperkt mogelijk. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

Waar kan ik meer informatie over pleegzorg vinden?

Op deze pagina kun je alles vinden over pleegzorg.

Waarvoor kan ik bij Horizon terecht?

Horizon behandeld, begeleidt en onderwijst jeugdigen en gezinnen met ernstige, complexe problemen. Hier kunt u meer lezen over het aanbod van Horizon.

Wanneer krijg het netwerkpleeggezin een pleegzorgvergoeding?

De aspirant pleegouders ontvangen een voorlopig pleegcontract wanneer het kind al bij hen woont. Vanaf de datum van ondertekening start de pleegzorgvergoeding. Dit is een door het Rijk vastgesteld bedrag en bedoeld voor de kosten die pleegouders maken voor het pleegkind. Ouders ontvangen geen kinderbijslag meer; het kind woont immers niet bij hen. Sommige gemeentes innen een ouderbijdrage. Ouders kunnen hierover contact opnemen met de gemeente. Voor meer informatie is de factsheet financiële stromen pleegzorg  te downloaden via www.voordejeugd.nl.

Wanneer Horizon de aanmeldformulieren retour heeft ontvangen, zal een netwerkscreener gemiddeld twee gesprekken voeren met het aspirant pleeggezin. Gespreksonderwerpen zijn onder andere: opvoedkwaliteiten, specifieke pleegouderkwaliteiten (zoals hechten en loslaten, samenwerken), omgang met seksualiteit, veiligheid, stabiliteit (in gezinssamenstelling, de relatie, het werk, de woning, de financiën en de psychische en fysieke gezondheid), ondersteuning in het netwerk enz. Er wordt gesproken over de eigen geschiedenis en opvoeding van pleegouders en er wordt een veiligheidslijst ingevuld. Pleegouders dienen referenten aan te leveren. Van de screening wordt een verslag geschreven. Pleegouders en ouders met gezag ontvangen dit verslag.

Indien de screening akkoord is, wordt het voorlopig pleegcontract omgezet in een regulier pleegcontract en start te pleegzorgbegeleiding. Pleegouders volgen de verplichte training voor netwerkpleegouders van 1 dagdeel. Thema’s zoals hechting, oudercontact en loyaliteit worden behandeld. Indien de aspirant pleegouders niet geaccepteerd worden, stopt de pleegzorgvergoeding en begeleiding vanuit Horizon.

Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Pleegzorg, tel: 0172-448800, email: ozo.pleegzorg@horizon.eu. Of kijk voor meer informatie op aanmelden&verwijzen.

Heeft u klachten? We doen er alles aan om samen tot een goede oplossing te komen. Hier vindt u onze klachtenregeling.

Wat betekent de transitie voor jeugdigen binnen Horizon?

Heeft uw kind op dit moment zorg of onderwijs op één van de locaties van Horizon, krijgt uw kind aanvullende zorg op school, of zorgt u voor een pleegkind via Horizon? Dan loopt in 2015 de zorg of het onderwijs gewoon door zoals met u is afgesproken. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu.

Wat houdt pleegzorgbegeleiding in?

De pleegzorgbegeleider organiseert een zorgteam. Hiervoor worden alle betrokkenen rondom het kind uitgenodigd: de ouders, de pleegouders, het kind wanneer hij/zij ouder dan 12 jaar is en eventueel de (gezins)voogd. Met elkaar wordt een pleegzorgplan opgesteld. Aan de hand van de gestelde doelen zal de pleegzorgwerker de begeleiding vormgeven. De pleegzorgwerker komt regelmatig in het pleeggezin op huisbezoek en begeleidt ook ouders in de omgang met de situatie. Het pleegzorgplan wordt eens per 6 maanden of eens per jaar (afhankelijk van het perspectief en de verblijfsduur in het pleeggezin) besproken en bijgesteld. Het zorgteam bespreekt hoe de plaatsing verloopt en aan welke doelen er gewerkt gaat worden. Afspraken over contact met de ouders worden gemaakt. Het is van groot belang dat het kind contact heeft met zijn / haar ouders. Afhankelijk van de situatie kan dit verschillen in frequentie van een briefje tot intensief weekendcontact. In de pleegzorgbegeleiding staat het belang van het kind altijd voorop. In het belang van het kind is het belangrijk dat ouders en pleegouders goed met elkaar samenwerken en zich richting het kind positief over elkaar kunnen uitspreken.

Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Pleegzorg, tel: 0172-448800, email: ozo.pleegzorg@horizon.eu. Of kijk voor meer informatie op aanmelden&verwijzen.

Heeft u klachten? We doen er alles aan om samen tot een goede oplossing te komen. Hier vindt u onze klachtenregeling.

Wat is bestandspleegzorg?

U zorgt voor een kind dat u zelf niet kent. Voor meer informatie verwijzen we naar: (Toekomstige link naar de pagina op de website met bestandspleegzorg):

Wat is crisispleegzorg?

u zorgt voor een kind dat acute opvang nodig heeft.
• Het betreft jeugdigen die plotseling niet meer thuis kunnen wonen.
• Past bij gezinnen met een flexibele instelling.
• De duur varieert van enkele dagen tot max. 6 weken.
• Het contact met de ouders is wisselend en kan soms intensief zijn.
• Een kennismakingstraject is meestal niet mogelijk, omdat er acuut gehandeld moet worden.

Voor meer informatie verwijzen we naar: (Toekomstige link naar de pagina op de website met crisispleegzorg):

Wat is netwerkpleegzorg?

Vaak doen ouders een beroep op hun omgeving wanneer zij problemen ervaren met hun kind of in de opvoeding. Mensen uit het netwerk worden gevraagd te helpen, of bieden zelf hulp aan. Ieder gezin heeft een netwerk om zich heen. Het netwerk is breder dan familie.  Bijvoorbeeld ook buren, ouders van vriendjes, mensen via de kerk, via school of via de sportclub kunnen hulp bieden. Daardoor ontstaat informele hulp. Soms gaat het kind (tijdelijk) bij iemand uit het netwerk wonen. Zaken worden onderling geregeld en het kind verblijft op een vertrouwde plek. Dit kan heel goed gaan. Echter, wanneer er problemen ontstaan (bijvoorbeeld in de samenwerking of in de ontwikkeling van het kind) kan het beter zijn om de opvang officieel te regelen door middel van netwerkpleegzorg. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u in deze folder.

Pleegzorg betekent zorgen voor het kind van een ander, voor zo lang dat nodig is. Er wordt altijd bekeken of een kind weer thuis kan wonen en wat daar dan voor nodig is. Pleegouders zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse opvoeding van het kind en nemen daarover beslissingen. Zij hebben echter geen gezag. Pleegouders dienen samen te werken met de ouders en met hulpverleners.

Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Pleegzorg, tel: 0172-448800, email: ozo.pleegzorg@horizon.eu. Of kijk voor meer informatie op aanmelden & verwijzen.

Heeft u klachten? We doen er alles aan om samen tot een goede oplossing te komen. Hier vindt u onze klachtenregeling.

Wat is OZO?

OZO: dé voordeur voor advies, ondersteuning en trajecten van Horizon

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Wat is vakantie/weekendpleegzorg?

u zorgt voor een kind in het weekend of tijdens de vakantie om de biologische ouders te ontzorgen.
• Jeugdigen die bij hun ouders wonen of in een residentiele instelling verblijven.
• Gezinnen waarvan beide pleegouders fulltime werken, gezinnen die voorzichtig willen beginnen of juist bewust kiezen voor weekendpleegzorg.
• Het gaat vaak om 1 weekend per 2, 3 of 4 weken voor een langere periode.
• Tijdens het halen en brengen van het pleegkind is er contact met de ouders.
Voor meer informatie verwijzen we naar: (Toekomstige link naar de pagina op de website met vakantie/weekendpleegzorg)

Wat zijn de basisvoorwaarden voor netwerkpleegzorg?

De basisvoorwaarden worden voor de start van een screening bekeken: pleegouders dienen in elk geval minimaal 21 jaar oud te zijn, eigen kinderen mogen niet onder toezicht staan, de ouders van het kind mogen niet op hetzelfde adres als pleegouders wonen en men kan geen pleegouder worden over een kind waarover men de voogdij heeft.

Horizon vraagt het pleeggezin om aanmeldformulieren in te vullen, onder andere een formulier voor de Raad voor de Kinderbescherming. Hiermee vraagt Horizon een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) aan. Dit is wettelijk verplicht. Mensen met een strafblad of mensen die bijvoorbeeld veroordeeld zijn voor een geweldsmisdrijf of zedendelict, kunnen geen pleegouder worden.

Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Pleegzorg, tel: 0172-448800, email: ozo.pleegzorg@horizon.eu. Of kijk voor meer informatie op aanmelden&verwijzen.

Heeft u klachten? We doen er alles aan om samen tot een goede oplossing te komen. Hier vindt u onze klachtenregeling.

Wat zijn de rechten van ouders als hun kind bij pleegouders woont?

Ouderschap is het exclusieve recht van ouders en dat is niet overdraagbaar. Bij pleegzorg neemt de pleegouder de opvoeding over. Ouders hebben recht op informatie over hun kind. De rechten van de ouders van pleegkinderen zijn afhankelijk van de uitgesproken maatregel, ondertoezichtstelling (ots) of voogdij. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.pleegzorg@horizon.eu.

Welke vormen pleegzorg zijn er?

Netwerkpleegzorg (Lees meer over netwerkpleegzorg): u zorgt voor een kind uit uw eigen familie of directe netwerk.

Bestandspleegzorg (Toekomstige link naar bestandpleegzorg): u zorgt voor een kind dat u zelf niet kent.

Crisispleegzorg (Toekomstige link naar de pagina op de website met crisispleegzorg): u zorgt voor een kind dat acute opvang nodig heeft.

Vakantie / weekendpleegzorg (Toekomstige link naar de pagina op de website met vakantie/weekendpleegzorg): u zorgt voor een kind in het weekend
of tijdens de vakantie om de biologische ouders te ontzorgen.

Speciaal onderwijs

Hoe bepaalt de school welke plek geschikt is voor mijn kind?

De reguliere school onderzoekt eerst of zij zelf een passend aanbod kan bieden. Dat doet ze op basis van de ‘Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte’. Daarbij spelen 3 factoren een belangrijke rol:

  1. De (on)mogelijkheden van het kind
  2. De (on)mogelijkheden van de school
  3. De wensen van de ouders

Als de plaatsing een onevenredige belasting vormt voor de school, heeft zij een argument om de leerling niet toe te laten. De school moet dan een andere school vinden die uw kind kan toelaten.

Hoe kan ik aanmelden bij Horizon?

Als u wilt aanmelden voor behandeling, speciaal onderwijs, ondersteuning en/of begeleiding kunt u contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800- 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder. Daarnaast kunt u hier meer informatie over aanmelden/verwijzen vinden.

Hoe kan ik doorverwijzen / aanmelden?

Heeft een jeugdige met complexe gedragsproblemen specialistische hulp nodig, dan kunt u als verwijzer direct contact opnemen met Horizon. Wij hebben afspraken gemaakt over bekostiging van de zorg met alle gemeenten. Dit betekent dat wij altijd passende hulp kunnen bieden, ongeacht waar het kind woont. Meer informatie over aanmelden of doorverwijzen kunt u hier vinden.

Ondersteuning voor verwijzers via OZO

Heeft u als verwijzer vragen over specialistische zorg binnen uw gemeente? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Hoe regelen scholen dat alle kinderen een passende onderwijsplek krijgen?

Omdat niet kan worden verwacht dat (reguliere) scholen alle kinderen die worden aangemeld een passend aanbod kunnen bieden, werken scholen regionaal (in een aaneengesloten gebied) samen. Hiertoe zijn samenwerkingsverbanden passend onderwijs (swv’s) voor po en voor vo ingericht. Naast reguliere scholen zijn ook scholen voor speciaal basisonderwijs (in po), scholen voor praktijkonderwijs (in vo) en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs aangesloten.

Hoe verloopt het aanmeldingsproces voor het speciaal onderwijs?

Meer informatie over aanmelden kunt u hier vinden. Vindt u het prettiger om met een van onze medewerkers contact op te nemen, dan kunt u contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800- 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Mag een basisschool mijn kind schorsen?

Een basisschool mag uw kind schorsen. Dit houdt in dat uw kind tijdelijk geen toegang heeft tot de school of tot bepaalde lessen. Het bevoegd gezag van de basisschool kan zelf bepalen wanneer het uw kind schorst. Voordat een leerling wordt geschorst, moet het bevoegd gezag eerst naar uw verhaal en naar de docent luisteren. In de Wet op het primair onderwijs is niets geregeld over schorsing. Dit geldt ook voor scholen voor speciaal basisonderwijs (sbo). Veel scholen hebben een speciaal protocol of reglement voor belonen en straffen; dit kunt u nalezen in de schoolgidsen die op de scholenwebsites te vinden zijn.

Mijn kind heeft nog geen passende plek. Wat kan ik doen?

Als uw kind extra ondersteuning nodig heeft en geen passende plek heeft, ga dan in gesprek met de school of bel met het samenwerkingsverband in uw regio. U vindt dit samenwerkingsverband onder de kengetallen. Komt u er met de school niet uit of weigert een school uw kind toe te laten? Het samenwerkingsverband kan u adviseren over de mogelijkheden.

 

Mijn kind is doorverwezen naar Horizon, wat nu?

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing in 2015, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Mogen scholen leerlingen weigeren?

Nee, alle scholen hebben een zorgplicht en zijn verplicht om voor alle kinderen die worden aangemeld een zo passend mogelijke plek te bieden. Dit kan een plek zijn op de eigen school of een plek op een andere school die het kind beter kan ondersteunen. Ouders worden daarbij nauw betrokken. Om aan alle kinderen daadwerkelijk een goede plek te kunnen bieden, werken reguliere en speciale scholen regionaal samen. De scholen in het regionale samenwerkingsverband maken afspraken over de ondersteuning aan leerlingen en de bekostiging daarvan.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind speciaal onderwijs volgen?

De minimumleeftijd waarop uw kind mag worden toegelaten tot het speciaal onderwijs is 4 jaar. De leeftijd waarop uw kind het voortgezet speciaal onderwijs moet verlaten is 20 jaar. In bepaalde gevallen is ontheffing mogelijk van de minimum- en maximumleeftijdsgrenzen.

 

Waar kan ik meer informatie over de locatie vinden?

Hier kunt u alle locaties van Horizon vinden.

Waar kan ik meer informatie over speciaal onderwijs vinden?

Op deze pagina kun je alles vinden over het speciaal onderwijs.

Waarvoor kan ik bij Horizon terecht?

Horizon behandeld, begeleidt en onderwijst jeugdigen en gezinnen met ernstige, complexe problemen. Hier kunt u meer lezen over het aanbod van Horizon.

Wat betekent de transitie voor jeugdigen binnen Horizon?

Heeft uw kind op dit moment zorg of onderwijs op één van de locaties van Horizon, krijgt uw kind aanvullende zorg op school, of zorgt u voor een pleegkind via Horizon? Dan loopt in 2015 de zorg of het onderwijs gewoon door zoals met u is afgesproken. Voor meer informatie neemt u contact op met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800 – 45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu.

Wat is cluster 4 onderwijs?

Speciaal onderwijs werd in Nederland tot voor kort onderverdeeld in clusters. Horizon biedt cluster 4 onderwijs. Dit is onderwijs voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.

 

Wat is een samenwerkingsverband?

Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden, werken scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden: 76 in het primair onderwijs en 74 in het voortgezet onderwijs.

 

Wat is het verschil tussen speciaal onderwijs (so) en speciaal basis- (of voortgezet) onderwijs (sbo)?

Scholen voor speciaal onderwijs (so) zijn bedoeld voor lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapte kinderen en voor kinderen met psychiatrische of gedragsproblemen. Voor deze groep kinderen zijn er scholen die in clusters onderverdeeld zijn. Horizon biedt enkel onderwijs aan kinderen binnen het cluster 4, dit zijn scholen voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.

Wat is OZO?

OZO: dé voordeur voor advies, ondersteuning en trajecten van Horizon

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, eindigt uw indicatie of verwijzing, of is uw kind voor het eerst doorverwezen naar Horizon? Neem dan contact op met OZO (Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning) via telefoonnummer: 0800-45 67 899 of per mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Wat is passend onderwijs?

Passend onderwijs betekent dat iedere jeugdige recht heeft op goed onderwijs. Voor de meeste jeugdigen is het reguliere onderwijs de beste plek. Als het nodig is, kunnen kinderen naar het speciaal onderwijs. De ontwikkeling van het kind en de ondersteuning die het daarbij nodig heeft, vormt in het regulier en speciaal onderwijs het uitgangspunt. Meer informatie over Speciaal Onderwijs van Horizon vindt u hier.

Passend onderwijs betekent dat iedere jeugdige recht heeft op goed onderwijs. Voor de meeste jeugdigen is het reguliere onderwijs de beste plek. Als het nodig is, kunnen kinderen naar het speciaal onderwijs. De ontwikkeling van het kind en de ondersteuning die het daarbij nodig heeft, vormt in het regulier en speciaal onderwijs het uitgangspunt. Ouders worden bij de keuze nauw betrokken.

Wat moet er gedaan worden met leerlingen die niet meer in cluster 4 hoeven maar het zonder rustpunt/coach niet redden in een reguliere school?

Als een leerling in aanmerking komt voor extra ondersteuning en een rustpunt/coach, moet de reguliere school in overleg bezien hoe ze deze voorziening kan treffen. Goed overleg tussen alle partijen is belangrijk. Horizon kan hierbij ondersteuning bieden.

Wat zijn sidekicks?

Sidekicks zijn vrijwilligers die zich via Horizon inzetten voor jeugdigen tussen de 6 en 18 jaar die in een jeugdzorginstelling of bij een pleeggezin in behandeling zijn. Bijvoorbeeld door hen te begeleiden bij praktische zaken, af en toe iets leuks met hen te doen of op andere belangrijke momenten voor hen klaar te staan.

Wilt u meer weten over sidekicks voor jeugdigen? Of wilt u uw gezin graag aanmelden? In de Horizon factsheet over Sidekicks leest u er alles over. U kunt ook contact opnemen met Horizon Onderwijs en Zorg Ondersteuning (OZO). Telefonisch via 0800-45 67 899 of per e-mail: ozo.jeugdzorg@horizon.eu. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Contact

Mozartlaan 150
3055 KM Rotterdam
Tel.: (010) 285 47 29

Persvragen
Josephine Veldhoen
Tel.: (010) 285 47 29

Aanmelden

Crisis

Snel naar

  • Nieuws
  • Veel gestelde vragen
  • Locaties
  • Horizon Academie
  • Pleegzorg
  • Werken bij
  • Sidekicks bij Horizon
  • Klachten
© Copyright Horizon Jeugdzorg en Onderwijs - disclaimer
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube
Scroll naar bovenzijde