Zaterdagochtend 7.30 uur; de wekker gaat. Maurits (17 jaar) draait zich nog een keer om en probeert verder te slapen. Maar begeleider Christiaan staat al naast zijn bed en vertelt hem dat het toch echt tijd is om op te staan. Het ontbijt staat klaar en het wordt een intensieve dag. Maurits zucht. Waar is hij aan begonnen?

Maurits weet heel goed wat hij niet wil, maar wat wil hij nu eigenlijk wel?’

Zelfs zijn telefoon moet hij inleveren!

Maurits is de middag daarvoor thuis opgehaald door medewerkers van Horizon. En nu zit hij ergens in een uitgestorven dorpje in de Achterhoek en doet hij mee aan een weekendopname om aan zijn toekomst te werken. Dat betekent de komende vier weekenden geen feestjes, niet gamen en niet lui op de bank hangen, maar hard werken. Zowel geestelijk als lichamelijk. Zelfs zijn telefoon moet hij inleveren! Als het aan hem had gelegen, was hij vandaag gewoon met zijn vrienden op pad gegaan. Toch is Maurits ook wel nieuwsgierig. Wat zouden de begeleiders voor hem en de vier andere jongeren in petto hebben?

Vandaag hiken

Daar komt hij al snel achter. Na het ontbijt moet iedereen zijn schoenen en regenkleding aantrekken. Ze gaan hiken. Maurits heeft er totaal geen zin in. Wandelen doe je toch zeker niet voor je lol! Al helemaal niet als het zo miezert. Ook andere jongeren weigeren in beweging te komen, maar de begeleiders accepteren dit niet en uiteindelijk staat iedereen met rugzak en al buiten. De tocht kan beginnen, en de jongeren moeten samen de route uitstippelen.

Wat wil hij eigenlijk?

’s Middags breekt het zonnetje door en ondanks wat gekibbel en een paar irritaties zijn ze lekker op weg. Eigenlijk valt het Maurits best mee. Hij heeft een tijdje gelopen met begeleider Christiaan en dat blijkt een goeie gast. Tijdens de lunch heeft iedereen verteld waarom hij of zij meedoet aan de inspiratieweekenden. Vooral het verhaal van Ravi was voor Maurits heel herkenbaar. Net als hij kan Ravi zich moeilijk concentreren op zijn schoolwerk. Hij weet heel goed wat hij niet wil, maar wat wil hij nou eigenlijk wel?

Ze bemoeien zich overal mee

Maurits heeft veel ruzie met zijn ouders. Zijn ouders hebben het beste met hem voor, maar bemoeien zich daardoor overal mee. Tegelijkertijd beseft hij dat er wel een kern van waarheid zit in wat zijn ouders zeggen. Met alleen feesten, gamen en chillen kom je er niet in het leven. Was er maar iets waarvoor hij ’s ochtend graag zijn bed uit zou komen. Begeleider Christiaan vraagt hem waar hij nou écht blij van wordt. Dat weet Maurits wel: hij houdt van liedjes schrijven en muziek.

Een plan voor de toekomst

’s Avonds werkt iedereen aan zijn toekomstplan. Maurits zet in ieder geval alvast drie doelen in zijn plan: een betere band opbouwen met zijn ouders, een opleiding vinden waarbij hij iets met liedjes schrijven en muziek kan doen en niet vaker dan twee keer per week een uurtje gamen. Samen met begeleider Christiaan bespreekt hij hoe hij dit allemaal voor elkaar kan krijgen. Ook praten ze over Maurits’ ervaringen vandaag. Terwijl ze het hierover hebben, ontdekt Maurits dat hij zich erg laat beïnvloeden. Maurits neemt zichzelf voor om vaker het initiatief te nemen.

Zelfkennis en ambities

Na vier inspiratieweekenden in de Achterhoek heeft Maurits zichzelf een stuk beter leren kennen. Daarnaast heeft hij veel opgestoken van de zoektocht van de andere jongeren. Ravi is zelfs een goede vriend geworden; de jongens begrijpen elkaar goed. Maurits heeft zelf een toekomstplan gemaakt en daar wil hij zich aan houden. Ondertussen heeft hij zijn ambities ook met zijn ouders besproken. Zoals hij had verwacht, waren zij over het liedjes schrijven en de muziek sceptisch. Maar toen hij hen vertelde dat er een mooie opleiding is waar je echt wat mee kunt, keken zij er al heel anders tegenaan. Hij moet wel eerst zijn havo afmaken, maar nu weet hij tenminste waar hij dat voor doet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *