De meeste kinderen die bij ons wonen gaan zo nu en dan op weg in het weekend. Dan gaan ze naar ouders, opa’s en oma’s, gewoon naar familie. Maar Borza niet. Hij is 16 jaar en komt uit Kenia. Sinds begin mei verblijft Borza in een open groep op Prisma. Hij heeft er een hele lange tijd over gedaan voordat hij in Nederland kwam. En toen hij in 2010 eenmaal in Nederland was ging alles nog steeds niet gemakkelijk. Hij heeft amper familie in Nederland, en is de eerste jaren de taal niet machtig. Laat staan dat hij onze gebruiken, normen en waarden en onze cultuur kent. Borza heeft zes jaar in een asielzoeker centrum gewoond en is uiteindelijk in mei bij ons geplaatst. En daar gaat het goed met Borza. Hij gaat nu elke dag naar school, is niet alleen maar aan het gamen, luistert naar de groepsleiding en heeft weer vertrouwen in zijn eigen toekomst.

Vrienden in AZC

Maar er is één ding. Borza gaat nooit weg. Hij ziet anderen kinderen van de groep komen en gaan. Die gaan zo nu en dan naar een familie of pleegouders. Borza niet. Hij blijft gewoon bij ons op de groep, elk weekend weer. Borza heeft wel vrienden, maar die zitten in het AZC. Om daar een dag naar toe te gaan is een hele onderneming, en slapen mag er niet. Maar we maken een plan en denken out-of-the-box. We zoeken en vinden… een bed & breakfast!

Spannend

We leggen contact met Kees, van een bed & breakfast in het dorp van het AZC waar Borza verbleef. Dat is best spannend. Maar we zijn open en eerlijk, en vertellen dat Borza in de jeugdzorg verblijft en dat hij 16 jaar oud is. Dat hij alleen komt en dat wij er alle vertrouwen in hebben dat het goed zal gaan. Dat hij daar komt slapen, geen vrienden mee zal nemen en dat het goed zal verlopen. Ook Kees vind het spannend, maar staat zeker open om een jongere uit de jeugdzorg een kans te geven: “Maar u blijft wel verantwoordelijk én aansprakelijk mevrouw Bovee.”

Honderd jongens

Ik bespreek het goed voor met Borza en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal gaan. Na het verblijf in de bed & breakfast neem ik weer contact op met Kees. Het is prima verlopen! “Van deze jongens mogen er wel honderd komen overnachten!,” zegt Kees. “Hij voldoet helemaal niet aan het beeld wat ik heb van een jongen in de jeugdzorg. Ik vraag me zelfs af, wat hij bij jullie doet?” Kees is tevreden en wij zijn trots. Kees geeft aan, het vertrouwen is zeker niet geschaad en Borza mag met alle plezier nog vaker komen. Het is een vriendelijke en aardige jongeman. Ik bedank Kees voor het vertrouwen dat hij gesteld heeft in onze organisatie en in Borza, heel fijn dat hij samen met ons deze stap heeft gezet. En Borza? Die is keurig op de afgesproken tijd teruggekomen en heeft twee heerlijke dagen met zijn vrienden gehad!

Natasha Bovee, afdelingshoofd Gamma – Prisma

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *