‘Je moet de tips van jongeren gaan opschrijven!’ Het was een collega die Jorien Meerdink op het idee bracht om een ‘Survivalgids voor de jeugdzorg’ te gaan maken. En nu is het zover. Op 13 juni wordt het eerste exemplaar feestelijk overhandigd aan kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

Tips en adviezen van de jongeren zelf

Al jaren interviewt ze met haar stichting WESP jongeren in de jeugdzorg. En als gastvrouw op haar eigen Zeeboerderij in Noordwijkerhout spreekt ze regelmatig kinderen die bij haar komen logeren. In al die jaren hoorde ze veel tips en adviezen van kinderen en jongeren zelf. Want hoe is het eigenlijk, om nieuw te zijn in een groep? Of om zo vaak te moeten verhuizen? Hoe ga je daar het beste mee om? Natuurlijk worden kinderen daarin begeleid door professionals. Maar wie kan ze nou beter advies geven dan kinderen die dat zelf ook hebben meegemaakt?

Stichting WESP pakte het advies van Jorien’s collega op. De Survivalgids werd een feit. Het staat boordevol tips en adviezen van jongeren, voor jongeren. Het eerste exemplaar wordt op 13 juni in het Parkvilla theater in Alphen aan den Rijn gepresenteerd. Compleet met een uniek theaterstuk van jongeren die hebben meegewerkt aan de gids.

‘Door jongeren, voor jongeren’, wat betekent dat precies?

Jorien: ‘In de gids staan tips en adviezen voor jongeren in de jeugdzorg. Verteld door jongeren die weten waar ze het over hebben. In elke fase van het project hebben we jongerenpanels betrokken. Ze hebben óók meegedacht over het ontwerp en hoe de gids eruit moest komen te zien.

Ze wilden grote letters en veel plaatjes in het boek, als afwisseling op grote stukken tekst. De plaatjes hebben ze vervolgens zelf bedacht. Bijvoorbeeld: een afbeelding van een bubbelbad met als onderschrift ‘Relax…’. Of iemand die een paraplu vasthoudt voor iemand anders, met daaronder de tekst: ‘Help een ander’.’

Wat staat er allemaal in de Survivalgids?

‘Jongeren vertellen hun verhaal en delen hun ervaringen over de jeugdzorg. Ze vertellen wat ze van dingen vinden. En ze geven adviezen. Het is dus geen ‘top-down’-boek vanuit de hulpverlener, maar echt door kinderen en jongeren zelf verteld.

De vraag die centraal staat, is: ‘Hoe overleef jij een groep of een gezinshuis?’ We hebben het boek ingedeeld in drie fases:

– Wat gebeurt er als je nieuw bent?

– Wat is er nodig als je er eenmaal woont?

– Wat is er nodig als je vertrekt?’

Wat is de belangrijkste tip die jongeren geven?

‘Dat je als je vertrekt van huis contact moet blijven houden met je familie. Blijf betrokken en betrek je familie ook bij jouw nieuwe woonplek. Want als je later weer weg gaat, heb je ze nodig.

We hebben ook jongeren op Curaçao én oud-bewoners van jeugdzorg gevraagd om mee te denken. Zij kwamen toevallig met hetzelfde advies: zoek iemand met wie je een klik voelt en neem hem of haar in vertrouwen. En: doe je ding en bereid je voor op de toekomst.’

Waarom is het zo belangrijk dat jongeren zelf advies geven?

‘Omdat ze hele praktische tips en adviezen geven. Bijvoorbeeld: ‘zorg ervoor dat je je kamer gezellig maakt en spullen van thuis meeneemt zodat je je eigen sfeer creëert’. Of: ‘Als je nieuw bent in een huis, ga er dan bij zitten als de meiden voor de tv zitten.’ Dat zijn hele waardevolle, praktische tips. Ik denk ook dat kinderen en jongeren het boek serieuzer nemen nu het geschreven is door leeftijdsgenoten die zelf ook ervaringen hebben met jeugdzorg. Zij weten tenslotte waar ze het over hebben.

Begeleiders denken vaak dat ze precies weten wat jongeren willen. Maar nu ze zelf aan het woord zijn, noemen ze hele andere dingen. Hulpverleners denken bijvoorbeeld: ‘ze willen vast een zwembad’. Terwijl de kinderen zelf zeggen: ‘we willen gewoon een plek die zoveel mogelijk lijkt op een normaal gezin. Zo gewoon mogelijk.’

De Survivalgids wordt op 13 juni gepresenteerd in het Parkvilla theater in Alphen aan den Rijn. Wil jij erbij zijn? Dat kan! Stuur een mail naar survivalgidsjongeren@horizon.eu.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *