Het leven kan soms raar lopen, soms komen er mensen op je pad of gebeurt er iets waardoor je leven een andere wending krijgt. Dat is bij ons ook gebeurd. Op mijn werk als leerkracht heb ik in de afgelopen jaren ook kinderen op school gehad die te maken hadden met een vorm van pleegzorg, maar dit keer was het toch anders.

Hoe vaak zeg je niet ”mijn hart en huis is er groot genoeg voor”. Maar dit keer hebben we het er samen lang over gehad. Is dit iets voor ons? Zou dit kunnen in ons gezin? Zouden wij dit kunnen? We hebben dit ook met mijn dochter van 15 jaar oud besproken en gevraagd wat zij ervan zou vinden. We zijn heel eerlijk en open met elkaar geweest.

De eerste stap die wij hebben gezet in dit proces was een informatieavond van Pleegzorg Horizon bijwonen. We zaten daar met een open geest, we horen het aan en kijken wat we ervan vinden. Zo gezegd, zo gedaan. Na afloop van deze avond hebben we ons gelijk ingeschreven voor het pleegzorg traject dat de volgende maand al zou beginnen.

We hadden er zin in. Wat zouden we allemaal te horen krijgen? De eerste cursusavond was spannend, aantekeningen maken en alles in je opnemen. Als thuisopdracht moesten we een levensboek invullen. Dit vonden we best wel pittig. Je gaat goed nadenken over jezelf, je verleden, je ervaringen. We vonden het fijn dat er tussen elke cursusavond een week tussen zat. Op de avonden krijg je veel informatie. Deze informatie werd niet “mooier” gemaakt dan dat het is. We hadden echt dan even de tijd nodig om dit weer een plekje te geven.

Door de verschillende oefeningen/ervaringen die we gedaan hebben tijdens deze avonden, werd ons steeds meer duidelijk om alles van verschillende standpunten te bekijken. Vanuit ons standpunt, die van het kind en ook de ouders. De ervaringsverhalen van onze cursusleidsters waren duidelijk, grappig, eerlijk en openden onze ogen.

De panelavond, waar we in verschillende groepjes vragen mochten stellen aan mensen die op een of andere manier te maken hebben met Pleegzorg was echt een hele fijne avond! Ook hier kregen we weer veel informatie en werd het steeds meer “echt”. Naarmate we steeds verder kwamen in het traject, werd onze omgeving  ook steeds meer nieuwgierig naar onze ervaringen en vorderingen. Tijdens de netwerkavond kreeg een gedeelte van ons eigen netwerk de gelegenheid om meer te horen wat ons staat te wachten.

Nu zijn we klaar met het traject en zijn we “goedgekeurd” als pleegouders. Het kamertje is leeg. Nu is het afwachten. Wanneer is er een match? Hoe zal dit gaan? Goed “luisteren naar ons gevoel” bij de eerste ontmoeting. Hoe is het contact met ouders/pleegzorgmedewerkster? Allemaal vragen waar nu nog geen antwoord op is. Maar we gaan hier op dezelfde manier mee om zoals we het de afgelopen periode ook hebben gedaan.

We wachten het af, we zijn er klaar voor en we zien het wel als het zover is. We hebben er alle vertrouwen in dat we goed begeleid gaan worden en anders trekken we aan de bel!

We zijn nu pleegouders en klaar om een kind een plek te geven waar het kan groeien!

Mirjam

 

Ook pleegouder worden? We zijn hard op zoek naar nieuwe pleeggezinnen, in alle vormen. Meld je nu aan voor een voorlichtingsbijeenkomst, of neem contact op met tel 0172-448800. We hebben je hulp hard nodig!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *