Sammy (7 jaar), Kevin (5 jaar) en Fay (4 jaar) zetten de boel regelmatig op stelten thuis. Drammen, krijsen, niet luisteren; soms weten moeder Tanja (24 jaar) en vader Dennis (28 jaar) niet meer wat ze met hen aan moeten. Na de zoveelste crisis in het gezin komen ze terecht bij de gezinsbehandeling van Horizon.

Machteloos. Zo beschrijft Tanja het gevoel dat haar bekruipt als ze de hele dag weer voor politieagente heeft gespeeld en ‘s avonds ook nog eens voor de tiende keer naar boven moet om zoontjes Sammy en Kevin te kalmeren. De jongens weigeren structureel te gaan slapen. En dat is niet het enige wat het gezin opbreekt. Dennis is vrachtwagenchauffeur en door de economische crisis moesten er bij het bedrijf waar hij werkte veel mensen uit. Ondertussen zit hij al een halfjaar werkloos thuis en door verschillende mislukte sollicitatiepogingen is zijn zelfvertrouwen gekelderd naar een dieptepunt. Bovendien begint het financieel nu flink te knellen.

Zorgen

Dennis en Tanja maken zich hier grote zorgen over. Tanja wil niet dat de kinderen iets tekort komen en blijft daardoor veel geld uitgeven aan kleren, speelgoed en allerlei andere extra’s voor hen. Bovendien zijn hun vaste lasten door de ruimere nieuwbouwwoning die ze vlak voor Dennis’ ontslag betrokken fors omhoog gegaan. Al met al zitten ze behoorlijk in de schulden en lukt het hen niet het tij te keren.

Aandacht

Deze financiële problemen en het feit dat Dennis iedere dag ongemotiveerd op de bank hangt, maken het er thuis niet gezelliger op. Tanja en Dennis maken veel ruzie over geld en over het gedrag van de kinderen. De onrust in huis maakt dat de kinderen druk, opstandig en ongehoorzaam zijn. Omdat Tanja en Dennis wel iets anders aan hun hoofd hebben, slagen ze er niet in om de kinderen positieve aandacht te geven. De nadruk ligt continu op wat de kinderen niet goed doen en op het corrigeren van ongewenst gedrag. Kortom; het gezin zit in een negatieve spiraal.

Doorbreek de situatie

Deze negatieve spiraal willen Dennis en Tanja doorbreken. Samen met Sammy, Kevin en Fay verhuizen ze voor drie maanden van Zoetermeer naar de Achterhoek. Horizon heeft daar eengezinswoningen voor gezinsbehandeling. Hier kunnen ze in alle rust aan hun problemen werken onder deskundige begeleiding. Een ingrijpende stap, maar Dennis en Tanja zijn vastberaden er helemaal voor te gaan.

Observatieperiode

Het verblijf in de gezinsbehandeling begint voor Dennis, Tanja en de kinderen met een intensieve observatieperiode. Een gedragsdeskundige en mentor houden het gezin vanuit een van de kamers in de woning op een monitor in de gaten. Als hen iets opvalt grijpen ze in en bespreken ze dat met het gezin. Ze geven de ouders tips en handvatten om lastige opvoedsituaties adequaat aan te pakken. Zeker in het begin valt dit Dennis en Tanja zwaar.

Les in opvoeden

Gelukkig krijgen ze na de observatieweken de kans om alles wat ze inmiddels geleerd hebben ongestoord toe te passen. En ze merken dat de kinderen rustiger worden. Tijdens de gezinsbehandeling krijgen Dennis en Tanja een hele andere kijk op opvoeden: de gezagsverhoudingen vernieuwen en handhaven is hard werken en vraagt veel inspanning. Voor het eerst krijgen ze ‘les in opvoeden’. Zo ervaart Dennis dat hij de regie houdt als hij zich beter beheerst en ziet Tanja dat ze met haar toegeeflijkheid Sammy, Kevin en Fay beloont voor hun vervelende gedrag.

Schulden wegwerken

Gezinsbehandeling bij Horizon helpt Dennis en Tanja ook om weer grip op hun eigen leven te krijgen. Dennis gaat werken aan zelfvertrouwen, zodat het hem lukt om weer werk vinden. Met Tanja onderzoekt de mentor hoe het komt dat zij telkens weer te veel geld uitgeeft. Heeft ze bijvoorbeeld ambities naast het moederschap? Tanja komt erachter dat haar kinderen eigenlijk een excuus zijn geworden om daar niet over na te denken. Zo zou zij misschien ook kunnen gaan werken. En natuurlijk stellen Dennis en Tanja onder deskundige begeleiding ook een plan op om hun schulden weg te gaan werken.

Grip op hun eigen leven

Al met al heeft het gezin na de gezinsbehandeling nog een lange weg te gaan. Maar nu weten ze tenminste wat ze moeten doen om de situatie weer de baas te worden. Gewapend met meer zelfkennis en alle adviezen en handvatten van de gezinsbehandeling krijgen ze langzaam maar zeker weer grip op hun leven. Dennis en Tanja gaan volgende week zelfs een dagje met de kinderen naar het strand. Iets wat een paar maanden geleden niet bij hen op zou komen, omdat er waarschijnlijk alleen maar een hoop ruzie van zou komen.

Meer lezen over gezinsbehandeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *