Bart (3) kon niet meer thuis wonen. Sinds maart 2018 woont hij in het kersverse pleeggezin van Petra en Berry in een dorp in de buurt van Dordrecht. Hier wonen ze samen met hun drie zoons, en hond Bink. Voor deze ouders is het hun eerste ervaring als pleegouder bij Horizon.  Petra vertelt ons over de belevenissen als startend pleegouder.

 

“Pleegzorg heeft altijd in ons hoofd gezeten, maar we dachten dat dat niet in ons leven zou passen. Met allebei een drukke baan dachten we niet dat we er de tijd voor zouden hebben. Ook hele simpele dingen hielden ons tegen; we hadden geen plek in de auto en er was geen slaapkamer op ingericht. We stelden het uit. Toen kwam Berry’s zusje in de knoop thuis, en heeft een korte tijd ons neefje bij ons gewoond. Dat ging eigenlijk wel heel goed bij ons en zorgde er ook voor dat we er op ingericht waren om een vierde erbij te hebben. Toen hebben we ons aangemeld voor een voorlichting bij Horizon. Een paar maanden later waren we door de screening heen en kregen we al heel snel de vraag om voor Bart te zorgen. Met al drie jongens kan er nog wel eentje bij, een mannenhuis zijn we gewend.”

 

 “De drang om iets te kunnen betekenen voor een kind, was groter dan de twijfels vooraf”

 

“Mensen om ons heen waren wel bezorgd in het begin, met name over wat voor kind we dan in huis zouden krijgen. Er waren zelfs mensen die het ons afgeraden hebben, die waren bang voor wat het met onze drie jongens zou doen. Gelukkig zijn we zelf redelijk nuchter, en de drang om iets te kunnen betekenen voor een kind wat het nodig heeft, was gewoon groter dan de twijfels vooraf. En nu we zijn begonnen staat iedereen in ons netwerk er volledig achter. Ook toen Bart door omstandigheden veel sneller dan verwacht bij ons kwam wonen, kwamen er van alle kanten spulletjes en kleding onze kant op, en kwamen vrienden langs om te helpen met inrichten. Dat was heel bijzonder. Nu hoort hij er helemaal bij.”

 

Vooroordelen

“Bart is gewoon een kind, wat toevallig iets meer heeft meegemaakt dan andere kinderen. Er zijn veel vooroordelen over pleegkinderen, dat ze lastig of ingewikkeld zijn. Natuurlijk weet je nooit helemaal hoe het gaat lopen met zo’n plaatsing, en probeert Bart ook wel eens een grens op te zoeken. Maar met hetgeen wat hij heeft meegemaakt is dat eigenlijk allemaal heel logisch.  Het beeld van pleegzorg is nu ook wel veranderd in onze familie en ons netwerk. Ze zien dat ook Bart gewoon een kind is met heel veel leuke en grappige eigenschappen, waar we heel erg van genieten. We hopen eigenlijk dat meer mensen het serieus in overweging willen nemen. Geef het een kans, en ga gewoon eens vrijblijvend naar een voorlichting avond. We wisten voor dit alles op ons pad kwam eigenlijk nog te weinig, en kregen tijdens de voorlichting heel veel goede informatie. Daar hadden we nooit echt bij stil gestaan, dat je ook bijvoorbeeld weekend of vakantiepleegzorg zou kunnen doen.”

 

“We doen het ook voor de vader van Bart, hij is ons enorm dankbaar”

 

“Wat ons heel erg is meegevallen is dat het contact met de vader van Bart zo positief verloopt. Bart heeft elke week bezoek met zijn vader. Eerst was dat begeleid en op een neutrale plek in de buurt. Dat verliep zo goed dat we nu de bezoeken zelf begeleiden bij ons thuis. Als we met vader ergens samen niet uit kunnen komen, is het fijn dat we bij de jeugdbeschermer en pleegzorgbegeleider terecht kunnenkunnen en zij het met vader bespreken. Zo komt onze relatie niet in de knel en blijven de afspraken helder. Wij ervaren sterk dat je er niet alleen voor staat. Als we even niet zelf weten hoe we iets het beste moeten aanpakken, dan kunnen we altijd terecht bij onze pleegzorgwerker. “

 

Handen in het haar

“Op vakantie was het op een gegeven moment heel heftig. We gaan altijd met een grote groep vrienden en familie naar een camping. Met het ontbreken van de dagstructuur van thuis kon hij moeilijk omgaan en liet veel lastig gedrag zien. Op een moment zat ik echt met de handen in het haar en voelde het niet meer als vakantie. We waren ook bang dat onze jongens het op dat moment niet meer zo leuk vonden om een pleegbroertje in huis te hebben. Toen hebben we besloten veel meer structuur en regelmaat in de dag aan te brengen voor Bart. Het waren hele simpele veranderingen zoals een vaste bedtijd, etenstijden en onze vrienden duidelijke instructies te geven dat alleen wij hem zouden begrenzen. We zagen meteen verschil en dat maakte ons wel trots. Het was heel mooi om te zien dat we zo konden doorzien wat er bij hem speelde. “

 

Kroeletje

“Het zijn de kleine dingen waar je het voor doet. Dat hij ’s avonds voor een kusje en een kroeletje bij je komt. En als je ziet hoe hij een half jaar geleden kwam, en hoe hij zich nu heeft ontwikkeld. Dat maakt indruk. Vanochtend zei onze jongste zoon “mam, toen hij kwam he, toen was hij echt HEEL anders dan nu!”. Heel bijzonder vond ik dat. Bart is echt in ons gezin gegroeid en je ziet dat hij ook zijn maniertjes van ons oppikt. En eigenlijk doen we het ook wel een beetje voor zijn vader. Natuurlijk zou hij het allerliefst zelf voor Bart zorgen, maar wanneer hij dan laat merken dat hij ons volledig met Bart vertrouwt en zegt dat hij ziet dat Bart het fijn heeft bij ons, dan geeft dat veel voldoening.”

 

 

 

Ook pleegouder worden? We zijn hard op zoek naar nieuwe pleeggezinnen, in alle vormen. Meld je nu aan voor een voorlichtingsbijeenkomst, of neem contact op met tel 0172-448800. We hebben je hulp hard nodig!

 

 

Vanwege de privacy is de namen in dit bericht gefingeerd, met uitzondering van hond Bink. Alle overige inhoud van dit artikel is waarheidgetrouw.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *