De documentaire geeft een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun zelfbeeld vol schaamte en schuld. Samen met collega-therapeuten van Levvel (PinQ) vertellen manager Danial Sharifi en gedragswetenschapper Floor ’t Sas, beiden werkzaam op de Horizon-locatie Antonius, op welke wijze zij zich inzetten voor de jongeren. ‘Wij praten niet’ wijst daarbij op het belang van vroegtijdig signaleren wat seksueel geweld is, en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

Wanneer te zien?
‘Wij praten niet’ is geproduceerd door HALAL in samenwerking met KRO-NCRV. De film is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. De documentaire gaat in première tijdens het Movies that Matter Festival 2022 van 8 tot en met 16 april in Den Haag (première 9 april), maar is vanaf 8 maart ook al eerder te zien op verschillende locaties. Hieronder zie je de speeldata, tickets zijn direct te bestellen via de websites van de filmhuizen.
KRO-NCRV zendt ‘Wij praten niet’ ook uit op dinsdag 12 april om 22.26 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

8 maart: Filmhuis Alkmaar
Aanvang 19.00 uur.
Sprekers: o.a. met Floor ’t Sas en Danial Sharifi
Tickets

14 maart: Kijkhuis Leiden
Aanvang 19.00 uur
Sprekers: Floor ’t Sas en Tom Jordan (Antonius)
Tickets

23 maart: Focus Filmtheater Arnhem
Aanvang 19.00 uur
Sprekers: Floor ’t Sas en Danial Sharifi
Tickets

16 april: Filmhuis Den Haag
Aanvang 19.00 uur 
Sprekers: Marjolein Busstra, Floor ’t Sas en Danial Sharifi
Tickets: houd de site in de gaten

Achtergrondinformatie documentaire ‘Wij praten niet’
Bij seksueel geweld en uitbuiting wordt vaak gedacht aan loverboys, mensenhandelaren die jongeren voor hun eigen gewin uitbuiten in onder andere de seksindustrie. Maar die term alleen dekt de lading niet, want er zijn in ons land hele netwerken van seksueel misbruik en mensenhandel actief. Volgens de cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut zijn er in de periode 2016-2020 onder minderjarigen 659 gevallen van mensenhandel gemeld. Daarbij ging het 341 keer om seksuele uitbuiting. De laatste jaren zijn deze netwerken door de online wereld, de achterhaalde seksuele voorlichting op scholen en verschuivende morele grenzen onder jongeren alleen maar groter geworden en ook een stuk minder goed zichtbaar.

Innerlijke strijd
In de documentaire ‘Wij praten niet’ van regisseur Marjolein Busstra, zijn we getuige van persoonlijke gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het web van seksueel geweld en uitbuiting. De documentaire toont de innerlijke strijd van de jongeren Dunya, Adil, Amy en Delilah, die proberen te breken met hun voormalige wereld. Een wereld waar ze alleen met heel veel moeite van los kunnen komen.

Belang vroegtijdige signalering
Tijdens de therapiesessies halen de jongeren pijnlijke herinneringen op uit hun verleden en worden ze geconfronteerd met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Maar ook met humor, zelfspot en een nuchtere blik met zichzelf. ‘Wij praten niet’ laat zien hoe belangrijk het is dat we vroegtijdig signaleren wat seksueel geweld is, in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

Persbericht
Zie voor meer informatie ook dit persbericht.