Afgelopen december werd duidelijk dat Horizon middels een aanbesteding zorgaanbieder wordt voor jongeren in JeugdzorgPlus in deze regio. De laatste twee maanden is er hard gewerkt om alles te realiseren. Er is personeel aangenomen, professionals zijn opgeleid, de eerste samenwerkingen zijn tot stand gekomen en ook de eerste aanmelding is een feit. Nu er ook een geschikte locatie is gevonden, kunnen we van start. Krijnie Schotel: ”Ik ben trots op de stappen die we tot op heden met elkaar gezet hebben en zie de start van JouwZorg in Noord-Holland Noord vol vertrouwen en energie tegemoet.”

Vastgoed

De zoektocht naar vastgoed in Noord-Holland Noord is een behoorlijk intensieve klus gebleken. Horizon heeft alles aangegrepen om in deze korte tijd te zorgen voor een geschikt pand dat voldeed aan de eisen. Sint Antonius is een locatie, gebouwd in 1934, met een maatschappelijke bestemming. In het verleden heeft het gefungeerd als vakantie- en rustoord voor katholieke kinderen en medisch kinderhuis en het is daarmee een zeer geschikte locatie. JeugdZorgPlus sluit naadloos aan bij de bestemming van het terrein.

De juiste plek

Ron de Haan – wethouder Jeugdzorg in Castricum – ontvangt Horizon met open armen: “Castricum is een mooie toeristische gemeente en ook een GGZ-gemeente. De inwoners van Bakkum zijn al sinds 1909 vertrouwd met de aanwezigheid van een psychiatrisch ziekenhuis. De locatie Sint Antonius is een prachtige locatie voor deze intensieve vorm van jeugdzorg. Het plan om hier een zorghotel te vestigen is er nog steeds maar wijkt tijdelijk, zeker is voor twee jaar, voor zorg en onderwijs aan kinderen die onze hulp het hardst nodig hebben. Op een plek waar in het verleden ook altijd kinderen met zorgvragen zijn geweest.” John Does, wethouder jeugdhulp in Heerhugowaard en woordvoerder namens de achttien gemeenten in Noord-Holland Noord, vult aan: “Elk kind verdient een toekomst. In alle rust en ruimte kunnen onze jongeren in Bakkum werken aan hun herstel en een nieuwe start van hun leven.”

Nieuwe aanpak JeugdzorgPlus

JeugdzorgPlus is een vorm van jeugdzorg waarbij Horizon jeugdigen – in dit geval jongeren uit de regio Noord-Holland Noord – in een gesloten omgeving behandelt. Veelal omdat ze zich onttrekken aan hulp. Het liefst zien we deze jongeren zo snel mogelijk terug keren naar een thuissituatie. Horizon biedt met de nieuwe aanpak JouwZorg een korter verblijf binnen de JeugdzorgPlus. JouwZorg zorgt bovendien voor motivatie voor het te lopen traject en gezamenlijke besluitvorming brengt ouders en jongeren weer dichter bij elkaar. JeugdzorgPlus wordt via de rechter beslist en is er voor jongeren met ernstige gedragsproblemen.

Samenwerking met Ronduit

Binnen de nieuwe aanpak hoort ook persoonlijk onderwijs op maat. Ronduit is de partner die het onderwijs voor Horizon zal verzorgen op een kleinschalige manier volledig afgestemd op de jongeren. Ronduit is een ervaren onderwijspartner in de regio en bekend met de specifieke doelgroep. Met 6 Spinakerlocaties verzorgen zij, naast openbaar basisonderwijs in Alkmaar, het voortgezet speciaal onderwijs voor 4 tot 18 jarigen van Alkmaar tot in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

Jan Zijp, bestuurder van stichting Ronduit, ziet uit naar een samenwerking met Horizon Jeugdzorg: “Onderwijs voor jongeren in de JeugdzorgPlus is van groot belang. Met het onderwijs leveren we een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van jongeren en door een intensieve samenwerking met jeugdhulp bieden we een zo passend mogelijk dagprogramma.”