Blog 5 – Corona

Ik had me zo voorgenomen niet te gaan bloggen over Corona. Maar dat was ruim anderhalve week geleden, toen het allemaal zo’n vaart nog niet leek te lopen in ons land.

Maar inmiddels is alles anders. We hebben allemaal de kinderen thuis, zitten zelf misschien ook wel thuis, met –  dan wel zonder  – werk en daarmee met – dan wel zonder – zorgen.

Daar ga ik het niet over hebben verder. Ik dacht, laat ik in deze blog wat tips en ideeën geven om het vol te houden. En dus hopelijk toch wat positiefs te brengen.

Ik ben namelijk echt overspoeld met ideeën, tips en adviezen. Op Facebook, via de mail, de app van school en wie er nog elders actief is (Pinterest, Instagram, etc) zal ook zat voorbij hebben zien komen.

Dus daar gaan we…dit zijn mijn toppers, doe er je voordeel mee of…

 1. LAAT LEKKER LOS! Ja, laat los. Alles wat moet, moet nu even niet. Ik werd gék van de mails van school de eerste week. Werkje hier, te doen daar en of ik even foto’s van de voortgang wilde mailen. Groepsapp van de klassen ontploften met foto’s van (werkjes van) ijverige ouders en kinderen en ik voelde me met de minuut nuttelozer en slechter, want ík overzag het niet. Hoe deden die anderen dat??
  Maar toen herpakte ik mezelf, las op Facebook prachtige artikelen over soortgelijke ervaringen en wat er echt toe doet nu en ben gaan loslaten. Juffen gebeld dat ik het zo niet zou gaan redden en gevraagd naar wat puur alleen nodig is om niet achterop te raken en meer niet. Was prima, ‘doe wat je kan’. Mooi zo.
 2. Schaf Disney Channel aan. Voor maar 7 euro per maand heb je de leukste films.
  Aanrader; Vaiana. Wij kijken lekker mee en lachen net zo hard als de kinderen. Dat brengt me bij…
 3. Lach! Lach zoveel mogelijk. Om alles wat misgaat, om wat niet lukt, om de kinderen die het ook even niet weten. Wat hier helpt is nieuws overdag zoveel mogelijk uit en de telefoon -waar mogelijk- weg/ op stil, om zo niet steeds (negatief) geprikkeld te worden. In plaats daarvan zetten we muziek aan en doen gekke dansjes, spelen we wat extra in de tuin en verzinnen de kinderen leuke shows.
 4. Laat de kinderen iets leerzaams kijken. Jij even handen -en geest- vrij, kinderen leren toch nog heel veel. Denk aan Freek TV, School TV (leuk voor 0-18) of het klokhuis.
  Grote redding hier is Squla, als die het doet (want ineens 5 miljoen kinderen online😊) Kinderen kunnen er vanaf 6 jaar best zelfstandig in werken en vinden het hier fantastisch (want je krijgt munten en kunt daarmee voor dingen sparen! Hoe briljant)
 5. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel sites met heel veel leuke ideeën. Ik noem onze favorieten:
  Voor de onderbouw: juffiepuffie.com
  www.juf-milou.nl; oefenmateriaal voor het basisonderwijs, ook veel leuke proefjes.
  Via facebook: juf Marit; zij laat kinderen stap voor stap een echt kunstwerk maken en daarmee zijn kinderen een uur zoet. Het kan ook frustreren, dus probeer het gewoon een keer uit.
  www.smartgames.eu geeft gratig toegang tot online spellen.
  www.gynzykids.com/#/nl-nl/leerling/index/oefenen
  www.eduforcedigitaal.nl is een site met tips en oefenmateriaal voor hoogbegaafde kinderen.
  www.wwf.nl heeft toekomstkunde wat erg leuk is om te doen voor groep 5 tot en met 8.
  Via www.bol.com (zoek op thuisblijvertjes) kun je kinderboeken en luisterboeken voor 1 cent downloaden.
 6. Geef kinderen uitleg over corona. Er zijn al heel veel ‘boekjes’ online welke helpend kunnen zijn, bijvoorbeeld op dewegwijzer.org/hallo-ik-ben-corona/ in allerlei talen!
 7. Pubers: zijn een moeilijke doelgroep waar ik nog niet veel ideeën voor ontvangen heb.
  Laat dat niet teveel mogen beeldschermen los. Schaf Netflix aan. Waar er nog enigszins mee te praten valt zou u klusjes kunnen overwegen. Schaf koptelefoons aan (nee die dure kopen ze zelf maar) en duct tape. Leer tot 8.976.764.094.382 tellen en wijs een ieder op de eigen kamers.
  Even serieus; maak goede afspraken, onder andere over eigen tijd voor u als pleegouder(s).
  Vraag uw pleegzorgwerker om tips aangezien hij/ zij uw pleegkind ook redelijk goed kent. Soms kan het helpen als wij even met ze bellen, hen aanhoren, namens u praten.
  Gebruik ons waar u denkt dat het zin heeft! Over twee weken hebben we iedereen gebeld, ons achterstallig werk af en kunnen we zo ongeveer bijna als leerkracht al videobellend uw pleegkind aansturen 😉

Tot slot, pleegouders vallen ook onder de cruciale beroepsgroep. Waar nodig kan kinderopvang aangevraagd worden, u kunt dit navragen bij uw pleegzorgwerker.

Daarnaast is het zo dat scholen voor jeugdzorgleerlingen niet onder de sluitingsplicht vallen, dus het kan zijn dat uw pleegkind toch naar school zou kunnen (maar dan bijvoorbeeld minder dagen) Ook dit kunt u navragen bij uw pleegzorgwerker. Het ligt uiteraard wel echt aan de mogelijkheden nu en wat nog haalbaar is.

En als laatste, echt, bel uw pleegzorgwerker als de spanningen teveel oplopen. Op een break down of overspannen pleegouders zitten we niet te wachten en is niemand bij gebaat.
Waar nodig kunnen we vast een oplossing bedenken!

 

En mocht het lukken, geniet dan ook een beetje. Hier thuis heb ik juist minder overprikkelde kinderen merk ik. Alleen moet ik zelf even leren niet als een kip zonder kop rond te rennen en alles goed te willen doen.

 

Sterkte en zorg goed voor uzelf, de kinderen en waar het nog veilig kan en mag voor elkaar!

 

Lola.

 

P.S. De kinderen thuis heeft ook zo zijn voordelen 😉

Pleegzorgervaring Lola 5                             Pleegzorgervaring Lola 5 1