Soorten pleegzorg

Weekendpleegzorg en vakantiepleegzorg

U neemt in de weekenden of de vakanties een pleegkind in huis. Deze vorm is vaak ter ondersteuning van het biologische gezin, of van een pleeggezin. De frequentie verschilt. Voor sommige kinderen is elke week de voorkeur, maar het kan ook om de week of eens per maand zijn. Weekendpleegzorg is vaak goed te combineren met een druk leven en carrière.

Crisispleegzorg

Het kan voorkomen dat een situatie zo dringend is, dat we per direct een plek moeten bieden voor het kind. Als crisispleeggezin staat u open voor kortdurende voltijd pleegzorg. Tijdens de eerste weken kijken we naar waar het pleegkind daarna kan wonen. Het kind kan dan of terug naar huis óf naar een pleeggezin voor onbepaalde tijd. De weken in een crisisgezin kunnen een adempauze bieden voor het pleegkind. De professionals hebben dan tijd om een goed plan te maken. De duur van een crisisplaatsing verschilt sterk. Dit kan weken tot enkele maanden zijn. Wel is crisispleegzorg altijd tijdelijk van aard.

Deeltijdpleegzorg

Pleegzorg is ook nuttig op drukke doordeweekse dagen. In het weekend kan het kind bij de ouders wonen. Of is het de woensdagmiddag waar vraag naar is, of twee of drie dagen per week. Hierin is maatwerk mogelijk; wat past het beste bij het kind en in uw pleeggezin.

Voltijd pleegzorg voor onbepaalde tijd

Als langdurige ondersteuning nodig is, wordt het kind alle dagen van de week in een pleeggezin opgenomen. In principe is pleegzorg van tijdelijke aard en werken we aan een terugkeer naar de ouders. Hoelang dit duurt, is lastig te voorspellen. Het pleeggezin zorgt, voor zolang dit nodig is, voor het pleegkind. Het gebeurt dat de terugkeer naar de biologische familie niet haalbaar is. In dit geval groeit het kind op in het pleeggezin tot het meerderjarig is. Dit kan verlengd worden naar 21 jaar. Deze langdurige pleegzorg noemen we perspectief biedende pleegzorg.

Overweegt u pleegouderschap?

Maar wilt u eerst meer informatie?
Meld u dan aan voor onze voorlichting over onze pleegzorg.

Contact

Wilt u meer weten over pleegzorg neem dan contact met ons op.

Telefonisch:  0172 – 448800
Per e-mail: pleegzorg@horizon.eu

Horizon is aangesloten bij:

Logo pleegzorg NL