Survivalgids: boordevol tips voor jongeren in de jeugdzorg

Stichting WESP, Horizon Jeugdzorg en Onderwijs en Cardea hebben samen met  jongeren een Survivalgids gemaakt over het  leven in een groep of gezinshuis. Uniek omdat de gids is gemaakt vóór jongeren, dóór jongeren.

In de gids staan tips en adviezen voor jongeren in de jeugdzorg. Verteld door jongeren die weten waar ze het over hebben. Ze zijn zelf ooit uithuisgeplaatst.

feestelijke presentatie ter ere van deze allereerste survivalgids

Op woensdagavond 13 juni werd een feestelijke presentatie in het Parkvilla theater in Alphen aan den Rijn gehouden. De avond begon met een toneelstuk, door zes jongeren zélf bedacht en geschreven. Het toneelstuk linkte aan de Survivalgids. Het theaterstuk ging over de ervaringen van jongeren zelf, net als het boek. Hier vind je een sfeerimpressie van de dag. 

Zo bestel je de gids

Benieuwd naar de gids? Hij is gemakkelijk online te bestellen. 

De Survivalgids is een samenwerking van onder andere WESP, Horizon Jeugdzorg en Onderwijs en Cardea. De gids is mogelijk gemaakt door de fondsen Pro Juventute en Stichting van het Kind. Het Participatietheater is mogelijk gemaakt dankzij Fonds 1818.

Benieuwd naar de totstandkoming van de gids? Initiatiefnemer Jorien Meerdink vertelt waarom zij tips van jongeren zo waardevol vindt. 

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer over de Survivalgids‘Ik zie het als een van mijn belangrijkste taken om te zorgen dat kinderen en jongeren echt mee kunnen praten én mee kunnen beslissen over wat zij zelf belangrijk vinden. Daarom ben ik ontzettend blij dat de Survivalgids er nu is. Deze gids is niet alleen gemaakt voor jongeren, maar vooral ook door jongeren. Naast de ervaringen en tips van jongeren over het leven in gezinshuizen en groepen, lees je ook in elk hoofdstuk wat de rechten zijn van jongeren.’