Gedragswetenschapper George Bosch: ‘We zien dat de meiden korter op de gesloten jeugdzorg verblijven. Eerder was dit negen maanden tot een jaar, maar nu volstaat soms zes maanden binnen de gesloten jeugdzorg al. Ze hebben vanaf het begin af aan dezelfde gedragswetenschapper, dezelfde gezinsbegeleider en zien dus dezelfde gezichten van begin tot einde.

Doorstroming soepeler

De doorstroming van gesloten naar open jeugdzorg verloopt hierdoor een stuk soepeler voor die meiden. Ze kennen de medewerkers en nog belangrijker, wij kennen hen. We weten in welk proces ze zitten én hoever ze zijn in dit proces. Ze hoeven dus niet steeds hun verhaal opnieuw te vertellen met alle verplichtingen en vrijheden die hierbij horen.’

‘We bieden meiden met een trauma of hechtingsproblematiek specifieke hulp. Van crisis JeugdzorgPlus tot aan ambulante zorg thuis, zonder dat die meiden steeds moeten verplaatsen. Stabiliteit en vertrouwen is zo ontzettend belangrijk voor onze meiden, juist omdat ze dat in hun vroege jaren vaak niet ervaren hebben. Dat bieden we bij Hestia.

Daarom werken we het hele traject met zoveel mogelijk dezelfde gezichten. Dit houdt in dat op welke groep je ook zit je altijd dezelfde therapeut, gedragswetenschapper, gezinsbegeleider en zoveel mogelijk dezelfde mentor houdt.’

Grenzen leren aangeven

George is trots op het behandelaanbod. “We bieden onze meiden traumabehandeling, schematherapie, creatieve therapie, psychomotorische therapie en paardencoaching. Voor andere vormen van behandeling hebben wij een goede samenwerking met De Opvoedpoli en De Viersprong. Door die diversiteit aan behandelingen aan te bieden, kunnen we veel meiden met een specifieke behandelvraag verder helpen.

Verder maken we gebruik van laagdrempeligere therapievormen als PEL (Project Ervarend Leren) en bieden we verschillende trainingen aan. Denk aan girlstalk, hierin wordt seksualiteit besproken en leren de meiden grenzen aangeven.

Begeleiding van het hele gezin

Een verplicht onderdeel zijn de systeem weekenden speciaal gericht op het gezin van de meiden. George: ‘Het gezin is ontzettend belangrijk voor het herstel van deze meiden. We geven in het begin van de behandeling aan dat we in ieder geval één keer een systeemweekend organiseren. Iedereen die bij het meisje betrokken is gaat mee.

In deze 24 uur gaan ze project ervarend leren, hieraan nemen alle gezinsleden actief deel. Hier bekijken we wie de leiding neemt, wie zich afsluit. Dit wordt ook gelijk besproken. Doordat iedereen bezig is en de informatie niet uit gesprekken naar voren moet komen, komen de patronen van het gezin open te liggen. Ouders krijgen hierin ook begeleiding,” aldus George.

Wat ook mooi is, is dat we veel flexibeler zijn. Sinds we open en gesloten groepen bij elkaar hebben, zien we dat meer meiden doorstromen naar huis in plaats van dat ze doorgeplaatst worden naar een andere open groep. En als het thuis dan toch weer even niet goed loopt, kunnen meiden voor één of twee nachten tijdelijk terug op de groep om tot rust te komen. Daarnaast kunnen we veel meer thuis bij de meiden ondersteunen omdat we ambulante werkers en gezinsbegeleiders inzetten.

Landelijk Transitie Arrangement

De open meidengroepen bieden zulke specialistische zorg dat ze vallen onder het Landelijk Transitie Arrangement (LTA). Meiden uit heel Nederland kunnen hier geplaatst worden.

,,Het is heel mooi om te zien dat onze behandeling hier bij Hestia zich echt aan het doorontwikkelen is. Binnen Hestia hebben we nu twee gesloten en twee open groepen. We bieden die meiden rust en ik hoop dat wij nog veel meer meiden kunnen helpen. Nu alle groepen onder Hestia vallen zijn we een eenheid. Een veilige plek”, sluit George af.

Belangrijk om te weten over Hestia

  • Alle meidengroepen van Horizon, zowel JeugdzorgPlus als open jeugdzorg, vallen onder Hestia.
  • Door een éénduidige methodiek blijven meiden korter binnen JeugdzorgPlus.
  • Door de groepen samen te voegen binnen Hestia kan er snellere doorstroom plaatsvinden van de JeugdzorgPlus groepen naar de open groepen.
  • Hestia biedt zorg op de groepen én thuis.
  • Hestia werkt met een integraal zorg- en onderwijsprogramma. Na school nemen de meiden deel aan workshops voor talentontwikkeling.
  • Hestia biedt diverse behandelingen zelf en werkt samen met Opvoedpoli en De Viersprong.

Neem contact op

Bent u verwijzer en heeft u meer vragen over deze bijzondere plek voor meiden? Neem dan contact op met plaatsingsfunctionaris open jeugdzorg en JeugdzorgPlus: Mandy Stouten.