Ondersteuning van een bekende

Daarom werkt Horizon met JIMs. JIM staat voor ‘Jouw Ingebrachte Mentor’ en is iemand uit jouw eigen omgeving die je zelf kiest om je te ondersteunen. Dat kan een familielid, vriend of vriendin, buur of kennis zijn. De JIM is je ambassadeur, vertrouwenspersoon en steunt jou bijvoorbeeld in gesprekken met hulpverleners en instanties. Daar waar een hulpverlener op een gegeven moment uit beeld verdwijnt, blijft de JIM in principe altijd bij je.

 

De JIM verlaagt de drempel

Jongeren en ouders of verzorgers die al met een JIM werkten waren daar heel tevreden over. Ze vinden het fijn dat de JIM dichterbij staat dan de hulpverlener, dat maakt het voor de meeste jongeren makkelijker om te vertellen waar ze mee zitten. Ook kan het helpen als iemand die dicht bij je staat je een spiegel voorhoudt, in plaats van dat iemand van buitenaf dat doet.

De JIM werkt

Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf jongeren binnen een maand een JIM gevonden heeft. En 90 procent van de jongeren die een JIM heeft, kan uiteindelijk terug naar huis. Als er al niet vanuit de thuissituatie gewerkt wordt. Dat is voor iedereen prettiger. Met de JIM werk je dus in je eigen omgeving aan jezelf. Ter ondersteuning is er een vertrouwd persoon die je helpt om te groeien. Zo vergroten we de kans dat jij uiteindelijk weer thuis kan wonen. Niet alleen jongeren hebben baat bij een JIM. Ook ouders kunnen deze ondersteuning uit de omgeving vaak goed gebruiken.

Uitgangspunten JIM

  • De jongere kiest zelf, samen met ouders en/of verzorgers, een geschikte JIM.
  • De JIM is iemand die de jongere kent, vertrouwt en bij wie hij of zij zich veilig voelt.
  • De JIM is een ambassadeur en vertrouwenspersoon voor de jongere.
  • De JIM helpt de jongere aan zichzelf te werken in de eigen vertrouwde omgeving.
  • De JIM blijft in principe altijd in beeld.
  • De JIM is minimaal 18 jaar oud.