“Eindelijk krijg ik de juiste hulp”
Bij gesloten jeugdzorg denken de meeste mensen aan een soort gevangenis voor kinderen met tralies en sloten. Maar is dat ook zo? In dit artikel neemt gezinsmentor Sabine je mee naar een gesloten jeugdzorggroep op locatie Bergse Bos van Horizon (onderdeel van iHUB). En vertelt Sonja waarom het voor haar en haar zoon Milan (9) geen ramp is, maar een redding.
Aziza (16) zat in JeugdzorgPlus en verblijft nu in de ‘open’ Studio’s: ‘Dit is een grote kans voor mij’
Om plaatsing in JeugdzorgPlus te voorkomen óf om jongeren voor te bereiden op zelfstandig wonen, ontwikkelde iHUB/Horizon op verschillende plekken in het land Studio’s, een alternatieve vorm van jeugdzorg. Hierbij wordt je dagindeling niet voor je bepaald, maar krijg je de vrijheid en verantwoordelijkheid om zélf je dag in te delen en op pad te gaan. Dat is in een notendop het grootste verschil met een gesloten afdeling versus de Studio’s. We namen een kijkje bij de Studio's van locatie Bergse Bos in Rotterdam en spraken met jongere Aziza, haar begeleider Joshua en gedragswetenschapper Michelle Pronk.
Denise (16): ‘Ik ben eigenlijk wel blij dat jeugdzorg er is'
Ieder kind heeft het recht om thuis op te groeien. Maar wat als dat niet gaat? In videovorm vertellen twee jongeren over hun leven in open en gesloten jeugdzorg op locaties van Horizon: hoe zij geholpen zijn en hoe zij hun toekomst zien. Aangevuld met de uitdagingen van hun mentor of gedragswetenschapper. In deze tweede minidocu volgen we Denise.
Moeder Rachelle: “Gezinsbehandeling kan heel wat leed en gebroken gezinnen besparen”
In 2019 verbleef Rachelle (38) bijna vier maanden met haar zoontje Pharrell (5) in een appartement van Horizon-locatie Harreveld voor gezinsbehandeling. Rachelle: “Na een moeizaam en pijnlijk jeugdzorgtraject was ik het vertrouwen in mezelf en de hulpverlening volledig kwijtgeraakt. Zonder de gezinsbehandeling zou ik het echt hebben opgegeven. Eindelijk werd er niet óver mij gepraat, maar mét mij.”
Locatiemanager Carina van Dam: ‘Zijn risico’s doorontwikkeling JeugdzorgPlus bij iedereen in beeld?’
iHUB is volop bezig met het doorontwikkelen van JeugdzorgPlus. Het streven is om de jeugdzorg opener en humaner te maken maar dit brengt wel dilemma’s met zich mee. Wij gingen in gesprek met Carina van Dam en Johan Giesbergen, managers van Horizon-locaties Bergse Bos (Rotterdam) en Rijnhove (Alphen aan den Rijn), onderdeel van iHUB, en twee politieagenten met wie deze instellingen intensief samenwerken. “Je kunt niet zomaar de deuren open zetten, niet iedereen kan daar meteen op een goede manier mee omgaan. We moeten jongeren hierbij begeleiden.”
Jeugdzorg Nederland op bezoek bij Bergse Bos
‘Het voelt echt anders, links of rechts.’ Wouter van der Galiën, communicatieadviseur bij branchevereniging Jeugdzorg Nederland, staat midden in de woonkamer van MyPlace - een woonvoorziening op het Bergse Bos. Links staan een paar donkerblauwe ‘hufterproof’ banken, rechts een gezellige eettafel met stoelen. Locatiemanager Carina van Dam legt uit: ‘We hebben een heel plan klaarliggen om eind dit jaar alle meubels te vervangen en daarmee de huiselijkheid te vergroten. Hier zie je wat het verschil doet.’
Residentiële jeugdzorg en pleegzorg kijken samen naar wat wel kan
‘Kinderen onder de twaalf horen niet thuis in een residentie’, klinkt het uit politiek Den Haag. ‘Residentiële bedden kosten te veel geld’, zeggen Nederlandse gemeenten. En in de samenleving heerst onbegrip over de lange wachttijden en de vele doorplaatsingen van kinderen. Stuk voor stuk voorstelbare noodkreten. Maar concrete oplossingen blijven uit: extra geld komt er niet en door een structureel tekort aan pleegouders is ook pleegzorg niet het beloofde land. Of toch wel?
‘Elk kind dat je uit de gesloten jeugdzorg kunt houden, is winst’
Uit de pilot ‘Ambulant team JeugdzorgPlus Marathon’ blijkt dat je met een klein team een groot aantal jongeren kunt behoeden voor een gesloten opname. Justus Verbeek, manager ambulant team bij iHUB, noemt de pilot ‘succesvol’ en ziet zeker ruimte voor continuering en verdere uitbreiding van het ambulant team als alternatief voor gesloten jeugdzorg. Hij vertelt erover in Zorgvisie.
Interview met Danial Sharifi over documentaire 'Wij praten niet'
De documentaire ‘Wij praten niet’ laat zien dat mensenhandel, waaronder seksuele uitbuiting, nog te weinig gespreksonderwerp is binnen de jeugdzorg en de samenleving, terwijl de problematiek toeneemt. We praten erover met Danial Sharifi, manager bij Horizon-locatie Antonius. Hij is ook te zien in de docu.